2014. augusztus 28. 00:00 - Madnezz

Az aikido titok

 Addig kezdő aikidós valaki, amíg meg nem tanulja az alaptechnikákat különböző támadásokkal szemben. Ez eltart egy ideig. Közben meg gyötri a kétség, hogy mi van akkor, ha valaki 'beleáll' a technikába és elakad benne? 

 Annak idején az alapító a legerősebb judósokkal is kiállt és nevetve legyőzte őket. Ha valaki esetleg nem értené a mikéntet, annak segíteni fog a következő film. A főszerepben Mitsuge Saotome sensei, amint más megvilágításba helyezi az aikidót.

 Jól lehet látni, hogy az alapító annak idején nem csak a legjobb technikákat válogatta össze egy kupacba, hanem pontosan annyit és olyat, melyek szépen kiegészítik egymást. Minden helyzetben legalább két választása van az aikidósnak, melyek közül választva újabb kettő lehetőséghez jut. Ez bőven elég, hogy az ellenfél ne tudja a következő lépésünket, ráadásként, mindig megfelelő alkalmazkodást nyújt az adott szituációban.

 Hogyan működik mindez a gyakorlatban?

 Minden ellenünk történő erőkifejtésre támadási formaként kell reagálni, pont úgy, ahogyan azt tanítják edzéseken. Az eltérés, hogy amint beleállnak a technikába, azt is támadásként értelmezve át kell váltani egy annak megfelelő védőmozgásra. Ha abba is beleáll, akkor egy még  újabba, egészen addig, míg földre nem kerül. A zseniális alapelv, hogy nem erőt szegezünk erővel szembe, hanem a másik erejét használjuk fel. Emiatt győzheti le a kisebb ember a nagyobbat.

 Külön érdekesség, hogy alig pár ember nézte eddig meg a filmet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimondo.blog.hu/api/trackback/id/tr226643217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása