2019. március 16. 14:34 - Madnezz

Muay Thai

tongpo.jpg 

 A thai boxot a korosztályom leginkább a Kickboxer című örökbecsű akciófilmből ismeri, melyben az amerikai kickbox bajnok új kihívást keresve elfogad egy thaiföldi mérkőzést. Ott ismerkedünk meg Tong Poval a könyörtelen harci gépezettel, aki percek alatt veri rommá ellenfelét és bemelegítésképpen sípcsonttal rugdossa az épület tartóoszlopát, hogy csak úgy döng belé.

 A film megtörtént eseményeken alapul. Tényleg többször is megtörtént, hogy amerikai bajnokok komoly verést kaptak Thaiföldön. Íme egy összefoglaló ezekről a régi mérkőzésekről.

 Talán itt még nem egyértelmű, miért veszítettek a nyugati versenyzők, de a következő doku már  némileg mélyebb betekintést ad  és éppen nyugati szemszögből.

 Talán érthető, hogy a muay thay nem csak a tökéletes fizikai felkészülésről, a technikák begyakorlásáról és a test felkeményítéséről szól. Amivel győzni tudtak a nyugat felett, az a harci rendszer sokrétűségéből adódott. Nem csak arról volt szó, hogy a térdet és a könyököt is használták, vagy hogy az összekapszkodások alkalmával kisívű dobásokkat tudtak alkalmazni, vagy a rettegett klinccsel rögzített ellenfelet támadhatták szabadon, vagy esetleg a combrúgások alkalmazása. Mindez kiegészült a harci taktikákkal, mint megelőző támadás, közbetámadás, ütés-rúgáskombinációk, vagy védés-visszatámadás kombinációk. Mindezek együtt már egyértelmű fölényt biztosítottak a más harci stílusokkal szemben.

 Sajnos a filmben most nem találtam meg azt a jelenetet, mikor a thai versenyző irimi tenkan-nal kerül ki egy egyenes ütést és könyökkel precízen fordulásból

orrcsonton eltalálja a 20 kiloval nehezebb ellenfelét.

 A csatában használatos harcművészetekhez hasonlóan a földre került ellenféllel már nem foglalkozott a rendszer, mert az ilyen gyakorlatilag halottnak számított. Így a muay thai nem használ földharcot, vagy vetődéses földreviteleket, viszont ezek elkerülésének érdekében a gyakorlás során kiemelt jelentőséget kap az egyensúly megtartása.

 A nyugatiak mellett keletről is több kihívás érkezett, pl. a japán karatésok is szerencsét próbáltak, de sikerrel nem jártak.

 Kiegészítő film a Beautiful Boxer. :)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimondo.blog.hu/api/trackback/id/tr3214692366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása