2014. augusztus 27. 22:29 - Madnezz

Aikido

Mi az aikido? Erre a kérdésre itt egy filmválasz, melyen az alapítót, Ueshiba Moriheit láthatjuk 1935 -ben, 52 évesen bemutatót tartani.

Mit látunk a filmen? Dobások, leszorítások, fegyver elleni védekezés, több támadó elleni védekezés. Ilyet látni sok harcművészeti bemutatón. Ami különleges, hogy ilyen mennyiségben, ennyire hibátlan technikát viszont nem látni. Amúgy van benne 'hiba', de olyan rugalmasan, ügyesen van korrigálva, hogy egyrészt alig tűnik fel, másrészt a hatékonyság nem szenved csorbát.

 

Akik ismerik a filmet, azoknak érdekesség, hogy elvileg itt a valós sebességen fut, mert az eredeti kicsit gyorsabb.

Némi vita van azzal kapcsolatban, mennyire vált már el ekkor az aikido az aikijutsutól, mert Ueshiba Morihei hivatalosan még nem alapította meg saját stílusát. Ennek ellenére, ezek már az aikidora jellemző technikák, tehát mondhatni ez már aikido, még ha mint önálló harcművészet hivatalosan nem létezett. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimondo.blog.hu/api/trackback/id/tr636642181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása