2016. május 08. 14:54 - Madnezz

Ki Aikido

tohei.jpg

 Uyeshiba Morihei legtehetségesebb tanítványának tartották Toichi Koheit, aki 10. dant kapott O senseitől. Az alapító halála után saját szervezetet alapított, melyhez sok mester csatlakozott, ezzel nagy szakadás jött létre a 'hagyományos' aikidoban. Ekkor már Gozo Shihoda is a saját útját járta a Yoshinkan Aikidoval. Mint az elnevezésből is kitűnik, a Ki Aikido az uke mozgatásához szükséges misztikus szellemi erővel foglalkozott leginkább, de a racionalitás talaján maradva, azaz a belső erőt nem a kamiknak, istenségeknek tulajdonította, hanem a megfelelő tudatállapotból eredő szabad mozgásnak. Sok mester szerint még ez a megközelítés is túl misztikus. A saját stílus neve Sin Sin Tojcu Aikido (shin shin toitsu). A történet vége az, hogy Toichi Kohei rájött, a ki-t az aikido nélkül is tudja tanulmányozni, így szinte saját maga szüntette meg a saját szervezetét, egyesek visszatértek az Aikikaihoz, más mesterek pedig saját szervezetet hoztak létre. Kicsit részletesebben ezen a weboldalon, vagy a wikipedián.

Részletes bemutatása személyesen Tohei Koichi részéről. A hírhedt 'ugri-bugri' aikido sok támpontot nyújthat minden aikidokának a gyakorláshoz.

Végül megemlítem, hogy Koichi Toheinek kellett fogadnia az aikidot érő kihívásokat. Bár az alábbi filmen nem látszik túl acélosnak az ellenfele, de a fanyalgóknak nincsen igazuk abban, hogy miért nem csinál rajta szebb dobásokat. Valójában bőven elég azt nézni, hogy a fickó úgy gurul jobbra-balra, mintha strandlabda lenne. Összehasonlítás képen, ha egy bjj harcost öt percig vernek a padlón, de sikerül egy karfeszítést összehoznia nagy nehezen, akkor azt a brazil ju-jitsu felsőbbrendűségeként ünneplik. 

Egy újabb bemutató filmsorozat, mely még részletesebb.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://aikimondo.blog.hu/api/trackback/id/tr438696078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása